Logo Logopedisch Centrum Noord: logopedie in Groningen, Assen, Haren en Winsum

Cliënten beoordelen onze praktijk: 8.7

Groningen (T) 050 541 91 00
Assen (T) 085 273 32 53
Haren (T) 085 273 32 53

Stotteren

Stotteren is een timingsprobleem. Om te kunnen spreken hebben we meer dan 100 spieren nodig die met elkaar moeten samenwerken. Dit is een (stress)gevoelig systeem. De aanleg hiervoor bepaald of je zult gaan stotteren. Er zijn verschillende vormen van stotteren. De behandeling verschilt dan ook per persoon, waarbij de communicatie altijd centraal staat. Wij bieden behandelingen voor kinderen en volwassenen door een stotterspecialist.

Stotteren bij kinderen

Stotteren bij kinderen ontstaat meestal tussen het tweede en vijfde levensjaar. Veel kinderen maken in die tijd een explosieve groei door van de taal. Kinderen moeten wel eens zoeken naar woorden en zinsvormen en gaan dan herhalen:” ….en toen, toen, toen eh toen…”. Dit noemen we normale niet-vloeiendheid. Het timingssysteem van kinderen kan nog goed uitrijpen tot ongeveer het twaalfde jaar, net als andere motorische functies moeten uitrijpen. In de meeste gevallen gaat deze vorm van stotteren binnen een half jaar vanzelf weer over. Het is belangrijk dat u contact opneemt als u zich zorgen maakt, vragen heeft of als u merkt dat het stotteren krampachtig en gespannen is of dat het kind zich schaamt voor het spreken.

Stotteren bij jongeren en volwassenen

Jongeren en volwassenen kunnen erg veel last hebben van hun stotteren. Zo’n 1% van de Nederlandse bevolking stottert. Veel mensen die stotteren zijn bang wat andere mensen van hen zullen denken. Sommigen zullen zelfs situaties of bepaalde woorden of zinnen gaan vermijden om maar zo min mogelijk te hoeven stotteren. Dit kan beperkend werken in het dagelijkse leven. Therapie kan in kaart brengen welke gedachten en gevoelens er spelen rondom het stotteren. Er zijn ook technieken om ‘makkelijker’ te stotteren. Natuurlijk gaan we hiermee aan de slag!

Wij helpen je graag bij je stotter-probleem.

Miss Montreal: “Of ik nu stotter of niet, ik ben gewoon vet cool!”

Annelot Sipkes

Locaties Logopedisch Centrum Noord